Lente korting! Met de kortingscode “happysave100” ontvang je €100,- korting!

Sparckelende verhalen uit de praktijk. Deel 7: meer rust en ritme voor bewoners Herbergier

‘Wat doet het biodynamische licht van een Sparckel nou voor mensen?’ Het is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Dus vroegen we het onze klanten. Elke maand lees je op onze website een echt verhaal uit de praktijk. Hieronder lees je het verhaal van Wijnand ter Woord. Wijnand is zorgondernemer bij kleinschalig wooninitiatief de Herbergier in Olst.
 
Herbergier Olst biedt een thuis aan 18 ouderen met dementie. In Herbergier Olst zetten Wijnand en zijn vrouw Mariët, samen met hun betrokken team van verzorgenden, alles op alles om zo voor bewoners een thuis te creëren, waar ze geborgenheid ervaren en zich gezien en gehoord voelen. De waarden gastvrijheid, nabijheid en deskundigheid staan daarbij centraal. In deze blog lees je meer over de positieve effecten van het biodynamisch licht van de Sparckel op het dag-nachtritme van de bewoners van Herbergier Olst.
Probleemstelling
 
Eigenaar Wijnand vertelt ons dat hij en zijn zorgteam merken dat de bewoners van Herbergier Olst, als gevolg van hun dementie, regelmatig overprikkeld raken en last hebben van een ontregelde biologische klok. Hij vertelt: ‘We zien dat onze bewoners veel hazenslaapjes maken overdag en vervolgens ’s avonds moeizaam naar bed te brengen zijn. Ook is er regelmatig sprake van nachtdwalen. Bovendien hebben veel bewoners last van een beperkt zicht. Zeker in de huiskamer tijdens de donkere wintermaanden. We wilden graag zelf ondervinden of goed licht deze klachten kan verminderen. Om deze reden hebben we Sparckels geplaatst in de huiskamer van de Herbergier Olst: 4 modellen Sunny Susan (hangende variant), 2 modellen Bright Brenda (staande variant) en 1 model Jolly James (tafelvariant).’
 
De effecten van Sparckel
 
Als we Wijnand vragen naar de ervaringen met Sparckel reageert hij enthousiast: ‘We zijn erg blij met onze Sparckels. Mensen worden visueel geprikkeld om de jam op tafel zelf weer te pakken voor de boterham. Die prikkels vinden we belangrijk. Hersenen moeten in conditie blijven en dat bevorder je door mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen. We geloven in de combinatie licht, bewegen en precies de juiste hoeveelheid prikkels.
Verder loopt de biologische klok van onze bewoners beter in pas dankzij het licht van Sparckel. Het proces van naar bed brengen verloopt soepeler. Het avondlicht wordt namelijk langzaam minder en warmer met een snoezel-effect. Eerst was er een soort file van bewoners die graag naar bed wilden gaan. Nu, met Sparckel, willen de bewoners vanzelf richting bed, eerst de een, dan de ander. We merken op dat de nacht rustiger verloopt en mensen overdag wakkerder zijn. Ons personeel heeft het Sparckel-licht omarmt en zag de meerwaarde ervan meteen in. Ze willen nu niet meer zonder.’ Bij dagactiviteiten, zoals schilderen, kun je de lichtintensiteit aanpassen.
Wijnand sluit af: ‘We zijn absoluut overtuigd van de positieve werking van Sparckel. Wij zeiden pas nog tegen elkaar dat we eigenlijk iedere oudere een Sparckel gunnen in hun leefomgeving. En natuurlijk ook elke zorgmedewerker, want ook ons team werkt dankzij het licht van Sparckel met meer energie en zij genieten ook van een rustiger werkklimaat. Iedereen blij dus.’  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL