The light that makes you feel alive

That’s Sparckel! We are a pioneering and innovative company that has successfully developed the world’s first plug & play biodynamic daylight. why? Because we like to put you in the spotlight, to make sure you feel alive!

Geboren uit een drive voor gezondheid

My grandfather suffered from dementia and as a child I saw that he – just like fellow sufferers – suffered a huge loss in quality of life. That touched me. Later I read that there are strong indications that sufficient daylight can help with functional limitations of dementia. Since then I have been captivated by the effect of healthy light. I developed an intelligent luminaire that matches the power of natural daylight. 

That has become Sparckel. A passion where my long experience with light, marketing and technology comes together with a personal drive for health – including to slow down dementia.

– Maarten Voorhuis

We zoeken internationale afzet!

Gezond licht is hot & happening: de markt wordt bewust van problemen door een ontregelde biologische klok. We willen meer mensen helpen.

Sparckel heeft succes in Nederland. Het is tijd door te pakken binnen Europa. Daarom zoeken we een volwassen partner, met stevige afzetkanalen in gezond leven of werken. Interesse? 

Veelgestelde vragen

Nee, Sparckel is meer dan dat. Omdat je het Sparckel licht makkelijk 6 uur per dag ontvangt tegen 30 minuten therapielicht is Sparckel dan 12 keer effectiever. We hebben een andere filosofie: voorkomen is beter dan genezen.
 
Qua design: Sparckel heeft geen medische uitstraling en kan de hele dag aan blijven staan. Het licht komt van boven, en het licht past zich vanzelf aan, net als een standaard zonnige dag. Hiermee is Sparckel effectiever een integraal onderdeel van ons dagelijks leven.
Meestal niet… Werken bij een raam is zeker gezonder want, je hebt meer voeling met buiten. Echter neemt de hoeveelheid licht snel af, waardoor je biologische klok toch onvoldoende wordt aangestuurd. Dat is grofweg al op 1,5 meter van een raam.
Daarbij is het in Nederland vaak slechts weer, dat helpt niet met de binnenval van natuurlijk licht. Sparckel heeft dus zeker wel zin en effect, ook als je bij het raam zit.

Buiten is er snel 10.000 tot 100.000 lux op je ogen. Binnen is de norm 500 lux en komt er maar 250 lux op je ogen. Daarmee ontstaat er ‘biologische duisternis’, ondanks dat we kunnen zien. Met Sparckel maken we richting de 1.000 lux op je ogen. We weten uit de wetenschap en de laatste inzichten van experts dat die lichthoeveelheid wel onze biologische klok prikkelt in de ochtend en middag.

‘s Avonds is er buiten weinig warm licht, dat maakt Sparckel ‘s avonds ook.

De formule van gezond licht is onderwerp voor meer wetenschap onderzoek. Wij hebben ons ontwerp wetenschappelijk naar beste inzicht ingevuld, ook vanuit de praktijk door naar mensen te luisteren. De volgende aspecten zijn van belang:
– de hoeveelheid licht (#lux op het oog),
– de samenstelling van licht (een piek rond de 465Nm),
– een volledig spectrum (kleurweergave Ra >80),
– de verandring van het spectrum door dag (van 4.800 naar 1.800 kelvin),
– de invalshoek van licht (schuin van voren en van boven),
– en de duur van de blootstelling (4 uur per dag, minimaal 30 minuten in de ochtend).
Ja wel om te zien, maar dat is meestal te weinig voor onze biologische klok. 500 lux op ons bureau is grofweg vier keer te weinig licht om ‘onze ogen te laten denken en voelen alsof we buiten zijn’.
Om te zien werken de kegeltjes en staafjes in ons netvlies. Echter, sinds 2002 is bekend wat onze ganglioncellen doen, onze derde receptor in het netvlies. Deze gangglioncellen zitten, in veel binnen lichtcondities, niks te doen en worden onvoldoende tot niet geprikkeld. Ons slaaphormoon krijgt de kans om overdag ongewenst op te lopen. Daarmee heb je minder energie en sta je niet op scherp.
Ga je extra veel licht toevoegen, op bepaalde momenten van de dag, zoals in de ochtend en begin van de middag, van rond de 470Nm, dan worden de ganglioncellen wel geprikkeld. De hoeveelheid licht moet minimaal 600 lux op het oog zijn, liefst rond de 1.000 lux, om effectief te zijn. Dan wordt je slaaphormoon onderdrukt en sta je substantieel meer op scherp.

Het mechanisme in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van het circadiane ritme wordt de biologische klok genoemd. Dit mechanisme bevindt zich in een kerngebied in de hypothalamus dat nucleus suprachiasmaticus wordt genoemd. Licht dat op het netvlies van de ogen valt wordt via speciale ganglioncellen naar de hypothalamus en vandaar naar de nucleus suprachiasmaticus geleid. Deze ganglioncellen bevatten het lichtgevoelig pigment melanopsine. De nucleus suprachiasmaticus regelt het waak-slaapritme door andere hersengebieden zoals de epifyse (pijnappelklier) te stimuleren. De epifyse produceert het hormoon melatonine, dat invloed heeft op het slaap-waakritme.

Door meer daglicht te ontvangen wordt, via bolletjes in het netvlies ons menselijk oog, de biologische klok aangestuurd. Daarmee onderdrukken we overdag ons slaaphormoon melatonine en staan we op scherp, vol energie. Hoe meer we dat slaaphormoon overdag onderdrukken, hoe beter het ’s avonds oploopt als voorbereiding op goede nachtrust. Vervolgens slapen we dieper en langer, om de volgende dag goed uitgerust met extra energie te beginnen.
 
En, door de bolletjes in ons netvlies op het juiste moment wel te prikkelen met licht reguleren we in een betere balans, via onze biologische klok, ons stresshormoon cortisol en ons slaaphormoon melatonine. Per saldo verbeteren onze stemming en mentale conditie.

Geloof ons en de wetenschap dat ook dan meer daglicht substantieel verschil zal maken. Vergelijk het met topsport. Daglicht geeft je tot 12% procent extra prestatie, genoeg om succesvol scherper te reageren op wisselende uitdagende omstandigheden op je werk.

Nee, Sparckel heeft alle speciale Led geïntegreerd zitten op een printplaat. Deze zijn niet te vervangen.

De klok functie zit geïntegreerd. Ook als de stekker niet in het stopcontact zit loopt die klok door, zomer- en wintertijd inbegrepen. Er is zelfs een seizoenklok die op basis van geo-locatie (lengte- en breedtegraad) tot op de minuut nauwkeurig weet hoe laat de zon opkomt en ondergaat. We kunnen onze lichtscene ‘s daarop instellen. In winter komt het activerende deel van het licht dan later op, en gaat eerder onder.

Ja, die kunnen we aanzetten. Er is een seizoenklok die op basis van geo-locatie (lengte- en breedtegraad) tot op de minuut nauwkeurig weet hoe laat de zon opkomt en ondergaat. We kunnen onze lichtscene ‘s daarop instellen. In winter komt het activerende deel van het licht dan later op, en gaat eerder onder.

De verwachte technische levensduur is makkelijk 7 jaar bij regulier gebruik. Om dit te halen gebruiken we onze aluminium lampenkap met lichtsleuven om de Led’s goed koel te houden.

Twee jaar volledige garantie, mits normaal gebruik. Zie ook onze algemene voorwaarden.

We kunnen de standaard 2 jaar garantie verlengen naar 5 jaar tegen betaling van €75,- ex btw.

Jazeker. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn, ook tijdens werk, bijvoorbeeld tijdens lunch. Niet alleen een luchtje scheppen, maar ook een lichtje.

Ja, voor zakelijke klanten (werk & zorg) hebben we operationele lease & huur op afkoop mogelijkheden. Je geeft aan hoeveel jaar je het gezonde licht willen ervaren en betaald een maandbedrag. 
 
 

Nee, Sparckel maakt veel meer licht. Veel Hue lampen gebruiken zogenoemde RGB led’s. Wij zitten met name in het vol witte spectrum. Daarbij hebben wij speciale gezonde lichtscene ‘s geïntegreerd, gebaseerd op wetenschappelijk inzichten en feedback van bestaande klanten.

Staat je vraag er niet tussen?

Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen wij je binnen 24 uur terug.